lauantai 4. heinäkuuta 2015

Alice (osa 1): Pohdintoja

Juu, elikkäs on ollut kiireinen puoli vuotta, ensin yo:t, sitten pääsykokeet ja viimeisimpänä kesätyöt, mutta nytpä on opiskelupaikka vastaanotettu ja minullekin koittaa loma. Talvella tuli ommeltua lähinnä barbie-kokoisia historiallisia alusvaatteita, joita en ole kuitenkaan vielä ehtinyt kuvaamaan, sillä pääsykokeista lähtien olen keskittynyt lähinnä yhteen isoon projektiin: Alicen siniseen mekkoon Tim Burtonin elokuvasta Alice in Wonderland (2010):Kävin katsomassa elokuvan aikanaan leffateatterissa, olin tuolloin vielä yläasteella, mutta jo aloittanut nukkeharrastuksen. Minulla oli myös elokuvan juliste huoneessani vaatekaapin ovessa ja jotenkin sain päähäni, että haluan tehdä Alicen sinisen juhlamekon nukelle. Siihen aikaan ajattelin tekeväni sen BJD:lle, kun sellaisen hankin, koska jotenkin barbie-koko tuntui liian pieneltä suunnittelemaani yksityiskohtaiseen kopioon, eikä minulla ollut sopivaa nukkeakaan esiintymään Alicena.

Suunnitelma ei koskaan kuollut, vaan jäi odottamaan sopivaa hetkeä. Tänä keväänä sitten pääsykoekirjojen keskellä ajattelin, että kun siitä piinasta pääsen, toteutan jonkun ison nukkeprojektin. Ensialkuun itse asiassa ajattelin uuden Tuhkimo-elokuvan tanssiaispukua, mutta oikeiden kankaiden metsästäminen osoittautui vaikeammaksi kuin osasin odottaa. Eurokankaassa sifonkeja läpikäydessäni kuitenkin huomasin vaaleansinisen sifongin, jonka sävy ei ollut mikään baby blue vaan tummempi ja harmahtavampi ja mieleen tuli jälleen kerran Alicen mekko. Päätin lopulta tehdä Alice-puvun Saskialle (Moxie Teenz Tristen), koska barbie-koko tuntui edelleen liian pieneltä. 

Alicen puku on tyylikäs yhdistelmä klassista Alice-lookia, historiallisia elementtejä ja nykypäivän tyyli-ihanteita. Puvuista päätellen elokuvan Englanti-osuus sijottuu nähdäkseni 1800-luvun puoliväliin, karkeasti ottaen välille 1850-1870, mikä on loogista, sillä Lewis Carrollin alkuperäisteokset Liisa Ihmemaassa (Alice's Adventures in Wonderland) ja Liisa Peilimaassa (Through the Looking-Glass) julkaistiin ensimmäisen kerran vuosina 1865 ja 1871. Tarkka ajankohdan määrittäminen puvustuksen perusteella on kuitenkin vaikeaa, koska osa puvuista vaikuttaisi olevan enemmän 1850-luvun tyyliä ja toiset taas 1860-lukua. 

Kuva: Disney Screencaps

Seuraava analyysi Alicen puvusta perustuu The Costumer's Guide to Movie Costumes -sivuston huomioihin ja kuviin, tähän Verdaeran blogiin (erittäin hyödyllinen) ja omiin havaintoihin:

"Mekko" koostuu aikakauden puvuille tyypillisesti erillisestä yläosasta ja hameesta, jotka todennäköisesti on jotenkin kiinnitetty toisiinsa esimerkiksi hakasilla. Hame on auki takaa ja sillä on oma vyötärökaitaleensa. Yläosa taas on auki edestä (napit koristeet, alla hakaset). Hameen alla on ainakin yksi alushame ja alushousut. Yläosan alla on jonkinlainen aluspaidan tapainen. Mekko on vaaleansinistä silkkiorganzaa ja silkkisatiinia tai -taftia. Itse olisin taipuvainen ohuen taftin kannalle, Verdaera taas käytti omassa versiossaan satiinia. Alushame on musta-valko raidallinen, aluspaita taas ainakin yläosastaan pitsiä, alushousut valkoista puuvillaa?, röyhelöt lahkeissa. Hame näyttäisi olevan laskostettu vyötärölle vastalaskoksin, käsitellen molempia kerroksia yhtenä. Organzakerroksen helmaröyhelön reunassa on eläinaiheinen kirjailu mustalla langalla, Verdaeran kirjontamalli löytyy täältä. Yläosassa on prinsessaleikkaus edessä ja takana, muotosaumoissa tereet (satiinia tai taftia), hihat ovat puhvivihat, joissa 3 hiuslaskosta koristeena. Asuun kuuluu lisäksi raidalliset sukat ja musta-valkoiset nauhoitettavat nilkkurit/lyhytvartiset saappaat, raidalliset kynsikkäät ja kaulakoru.


klikkaa suuremmaksi

Hame ulottuu hiukan nilkan yläpuolelle, mikä on selvästikin taiteellinen valinta. Alice on elokuvassa 19-vuotias, joten hänen tulisi jo pukeutua täyspitkiin helmoihin. Mekko on kuitenkin nuoren tytön mekko, yhdistäen elokuvan perinteiseen Alice-kuvastoon, jossa Alice on pikkutyttö. 

Vasemmalta oikealle: Lewis Carrollin Alice, John Tennielin Alice (ihmemaa & peilimaa), Disneyn Alice 
John Tennielin kuvitus ensimmäisiin painoksiin kirjoista on eittämättä pitkälle määrittänyt yleistä käsitystä Alicen ja koko ihmemaan ulkomuodosta, kun vielä Disneykin otti Tennielin kuvituksen pohjakseen vuoden 1951 animaatioelokuvaan. Viimeistään Disney myös vakiinnutti Alicen väriksi sinisen, sillä Tennielin piirokset olivat mustavalkoisia, ja myöhemmät kuvittajat ja värittäjät antoivat Alicen vaatteille mitä erilaisimpia sävyjä. Tennielin ja Disneyn vaikutus näkyy Burtonin Alicessakin: sininen leveähelmainen mekko puhvihihoilla, vaalea tukka ja raidalliset sukat (Tennielin Peilimaa), vain esiliina puuttuu.

Alicesta innostuneena päätin myös lopultakin lukea alkuteoksen (jep, olen nähnyt useita elokuvaversioita mutten lukenut kirjaa :D). Yritin Ihmemaan lukemista alkukielellä ensi kerran ehkä 13-vuotiaana, kun löysin kirjahyllyn nurkasta tiiliskiven nimeltä The Complete Works of Lewis Carroll. Englanninkielentaitoni ei tuolloin vielä ollut kovin hyvä, joten jätin kirjan kesken parin luvun jälkeen lukemisen hitauteen turhautuneena. Sittemmin hankin suomennoksen, nätin kappaleen, jossa oli molemmat kirjat, Tennielin osittain väritetty kuvitus ja suomentajina Kirsi Kunnas ja Eeva-Liisa Manner. Otin pari vuotta hyllyssä lojuneen kirjan äskettäin esiin vain huomatakseni, että suomennos ei napannut. Päädyin siis kuitenkin lopulta alkukieliseen versioon, ja täytyy sanoa, että kirjassa on kyllä paljon sellaista, joka ei sitten millään käänny suomeksi, eli olen tyytyväinen lopputulokseen. 


Kiinnostavaa on ollut huomata, kuinka paljon animaatioelokuvassa ja Burtonin versiossa on aineksia alkuteoksesta. Huolimatta elokuvien erilaisuudesta, suurin osa paikoista ja hahmoista on Carrollin keksimiä. Juonta alkuteoksessa ei sen sijaan oikein ole, ja tuntuu, että elokuvien tekijät ovat suhtautuneet siihen enemmänkin materiaalipankkina, josta voi poimia sopivia elementtejä ja hahmoja ja kehitellä sitten itse tarina niiden ympärille. Niin kauan kuin tarinassa on putoaminen kaninkoloon, kaikki tuntuu olevan sallittua. Näin on mahdollista tehdä yhä uusia ja uusia elokuva- ja näytelmäversioita mitä erilaisimmilla teemoilla ja kuitenkin pitäen alkuteoksen tiiviisti mukana. 

Joka tapauksessa olen siis tekemässä Alicen pukua ja tarkoituksena olisi saada se valmiiksi kesän aikana. Jossain vaiheessa olisi myös tarkoitus harjoitella peruukin tekoa ja tehdä Saskialle oikea Alice-peruukki. Yritän postata aina, kun etenen projektissa, jotta ei tulisi vain yhtä jättipostausta kolme kuukautta projektin aloittamisen jälkeen. Joitakin osia on jo valmiina, joten kyllä tämä tästä etenee :) Ajattelin myös lopuksi jakaa käyttämäni kaavat.

Tämä oli tässä tältä erää, seuraavalla kerralla juttua alushameesta.        


Nenni

        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti