Turnyyripuku tuntuu edistyvän melkein järjestelmällisesti! Johtunee kai siitä, että aloitin tavanomaisesta poiketen hameista. Joka tapauksessa valmiina ovat jo turnyyri ja alushame. Viime postauksessa pohdin turnyyrikauden alushameiden rakennetta ja päädyinkin sitten melko historialliseen konstruktioon. Etukappaleessa on muotolaskokset ja takakappale kootaan nauhakujan avulla vyötärölle. En kuitenkaan löytänyt mistään sopivaa pitsiä, joten jätin helman koristelun lopulta kokonaan pois. Saattaa olla, että lisään helmaan myöhemmin samasta kankaasta röyhelön, mutta loppujen lopuksi alushame on alushame, eikä siis näy vaatteiden alta, joten miksi viitsiä koristella sitä? :D (ruma helmakäänne kyllä tuntuu huutavan röyhelöä peitokseen)
|
Satiini on niin ohutta, että musta turnyyri näkyy läpi :-O |
Etukappale on hiukan kellotettu, takaosa sen sijaan yksinkertaisesti vain suorakulmio. Yritin tehdä tämän mahdollisimman vähillä saumoilla, koska tässä kankaassa ne vain vetäisivät tai jäykistäisivät. Seuraavalla kerralla olen sen verran viisaampi, että teen takakappaleestakin vyötäröltä kapeamman, sillä näinkin ohuesta kankaasta tehtynä takakappale vain juuri ja juuri poimuttuu vyötärölle. Tätä voisi sitten hyvinkin käyttää ohuissa kankaissa myös hameen tai mekon helman kaavana.
Hame on alusta loppuun käsin ommeltu, huolittelin jopa ensimmäistä kertaa kankaan reunat! Vei aikaa, mutta toisaalta käsinompelu on nukkekoossa koneompelua rentouttavampaa.
Otan aika usein kuvia keskeneräisestä vaatekappaleesta ja sen tekovaiheista, mutta niitä tulee harvoin postailtua. Tällä kertaa, johtuen hienosta, mutta hankalasta kankaasta ja pyrkimyksestä huoliteltuun lopputulokseen, käytin tavallista enemmän aikaa tekniikoiden ja rakenteiden miettimiseen ja toteutukseen, joten laitan tänne rakennekuviakin.
|
Leikkasin satiinin lakanakankaan kanssa, mikä esti sen liukumisen leikkuuvaiheessa -näppärä konsti |
|
Hame nurjalta ennen helman ja vyötärön kääntämistä |
|
Nauhat on ommeltu sivusaumoihin, eikä takana ole saumaa vaan pelkkä neliskulmainen halkio |
Yleisesti ottaen puvun muoto tähän asti on oikea, hameitahan tulee vielä kaksi lisää. Tästä tulee varmaan jonkinlainen hybridiversio aikakauden eri tyyleistä, kuten aina kun yritän ensimmäistä kertaa jotain uutta tyylikautta (muistanette rokokoopuvun). Tekiessä kun oppii paitsi ompelua ja kaavoitusta, myös pukuhistoriaa ja usein puvun edetessä huomaa alkuperäisen suunnitelman olevan epähistoriallinen tai toimimaton.
Seuraavaksi on vuorossa hame, sitten päällyshame, jakku, hattu ja mahdollisesti viitta. Hameen teen sileäksi alushameen päälle, mitä nyt taakse täytyy varmaan tehdä muutama laskos, sillä kangas on liian jäykkää poimutettavaksi. Helmaan tulee näillä näkymin laskoksia ja pitsinauha.
Nenni
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti